Rüzgârlı Havalarda Soba Kullanımına Dikkat

Kış aylarının gelmesiyle sobaların yanlış kullanımından kaynaklanan soba zehirlenmelerinden kaynaklanan ölüm haberlerinin artması üzerine Türkiye Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Ö. Erdoğan Duransoy, katalitik (LPG) soba kullananları zehirlenmelere karşı uyardı.
Rüzgârlı Havalarda Soba Kullanımına Dikkat
Kayıt Tarihi: 04.02.2014 10:21 - Son Güncelleme: 29.04.2024 00:36
YAZI
A
 Soba kazalarının bilgi ve eğitim eksikliğinden kaynaklandığını belirten Duransoy, “Kış aylarını yaşadığımız bu günlerde ısınma ihtiyacı karşılanırken ortaya çıkan ve yaşamlara mal olan kazalar geçmiş yıllarda görülmüştür ve maalesef hala da görülmektedir. Son günlerde gerek görsel gerekse yazılı basınımızda sobalardan kaynaklanan ölüm haberleri yer almaktadır. Geçmiş yıllarda sobaların kullanımında oluşan kazaların bilgi ve eğitim eksikliğinden kaynaklandığı görülmüştür” dedi.



Kömürlü sobaların yanı sıra katalitik soba, şofben ve benzeri araçların kullanım ölümcül kaza risklerini doğurabileceğini aktaran Duransoy, bu araçların kullanımındaki temel noktalarda halkı bilinçlendirmenin faydalı olacağını söyledi. Katalitik soba zehirlenmelerinin nedenlerini ve vücuttaki etkilerini anlatan Duransoy, “Katalitik sobalarda kullanılan LPG gazının, hava ile yüzde 2 ile yüzde10 oranında karışması durumunda küçük bir kıvılcımla, yanıcı ve patlayıcı özelliği harekete geçebilmektedir. Bu nedenle LPG ’li sobalarda hiç bir şekilde gaz sızıntısı olmamalıdır. Katalitik sobalardan oluşan zehirlenmelerin nedeni; LPG gazı sızması değil, yetersiz oksijenli yanma ortamlarında yanmanın devam etmesi sonucu çıkan zehirli karbon monoksit gazının teneffüs edilmesidir. Oksijensiz kalan vücutta önce halsizlik başlar. Bu arada vücutta salgılanan laktik asit kaslarda kramplar yaratır. Vücut kasılır, kişi hareket edemez ve bağıramaz duruma gelir. Bu yüzden bu ortamdan uzaklaşamaz ve aynı ortamda kalmaya devam etmesinden dolayı solunum yetersizliği ve solunum felci ortaya çıkar” diye konuştu.

Katalitik soba zehirlenmelerinin önüne geçmek için tavsiyelerde bulunan Duransoy, “Katalitik sobalar 30 metreküpten küçük yerlerde kullanılmamalıdır. Sobanın bulunduğu yerde kapı altları tamamen kapalı olmamalıdır. Uyurken soba kesinlikle açık bırakılmamalıdır. Tüp ile soba bağlantısı sızdırmazlığı sağlanmalıdır. LPG sızıntısı olması durumunda hemen havalandırma yapılmalı, havadan ağır olan bu gazın tabanda, köşelerde biriktiği düşünülerek süpürme yoluyla gazın atılması sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Hatalı soba kullanımından oluşan üzücü ve ölümlere varan kazaların olmamasını dileyen Duransoy, halkı konu hakkında duyarlı olmaya çağırdı.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler