Ramazan Hazırlıkları

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 20.05.2024 08:35
YAZI
A
 Türkiye’nin çeşitlilikler içinde parçalanmaz bir bütün olduğunu bilmemiz ve islamî hizmetleri bütüne göre, bütünü düşünerek, bütünü hesaba katarak yapmamız gerekir.

Böyle düşünmez ve böyle yapmazsak vazifemizi iyi ve tam yapmış olmayız.

Ramazan geliyor, bu kutsal ayda ne gibi hizmetler yapacağız? Bütün çapında doğru dürüst bir Ramazan plan ve programımız var mıdır?

Geçen yıl olduğu gibi bu Ramazanda da Müslümanların çoğunluğu oruç tutmayacaktır. Onların da bu ibadeti yerine getirmeleri için ne gibi nasihat faaliyetlerimiz olmuştur?

Oruç tutanların bir kısmı günlük namazlarını kılmıyor. Onların namazlı=musalli Müslümanlar olması için neler yapıyoruz?

Ramazanı fırsat bilerek on milyonlarca Müslüman kardeşimize ilmihallerini öğretmek için ne gibi yayın ve eğitim faaliyetlerimiz vardır? Cebe sığacak müfit ve özet bir ilmihal ve ahlak kitabı hazırlamayı, bundan en az on milyon basıp dağıtmayı düşünüyor muyuz?

Müslümanlar arasındaki kardeşlik bağları zayıflamıştır. Bu kardeşliği güçlendirmek için neler yapıyoruz?

Ümmet birliğini ve teşkilatını kurmak için ipe sapa gelir bir plan ve programımız var mıdır?

Müslümanların başına, kendisine biat ve itaat edilen râşid bir İmam getirmek için ne gibi çalışmalarımız bulunmaktadır?

Zekatların Kur’ana Sünnete Şeriata fıkha uygun şekilde dağıtılması konusunda durumumuz nedir?

İçkili, fuhuşlu, fısk ve fücur yuvası lüks mekanlarda iftar ziyafeti verilmemesi için neler yapabileceğimizi düşündük mü?

Mü’mine hanım ve kızların Kur’ana Sünnete Şeriata uygun gerçek tesettür kıyafetine bürünmesi için ne gibi çalışmalarımız bulunmaktadır?

Osmanlıca eğitim ve yayın serbest bırakıldı. Millî ve dinî yazımızla haftalık dergiler, kitaplar, broşürler yayınlamak için ne gibi hazırlıklarımız vardır?

Bu Ramazanda da birtakım belediyeler ve kuruluşlar, mübarek aya yakışmayan bazı eğlenceler, etkinlikler yapabilir. Bunları önlemek için neler yapabiliriz, düşündük mü?

Ramazanda oruç tutanların büyük kısmı teravih namazı kılmıyor. Bunun farkında mıyız, bu konuda neler yapabiliriz, halkı nasıl aydınlatabiliriz?

Ahlak çok bozuldu. Ramazanı fırsat bilip ahlak konusunda büyük bir seferberliği nasıl başlatabiliriz, bu konuda neler yapabiliriz?

Bazı dinsiz Dönme yayın organları Ramazanda dini ve mukaddesatı magazinleştiren, hattâ dolaylı şekilde alay konusu yapan hafif yayınlar yapıyor. Bunlara karşı neler yapabiliriz?

Resulullah Efendimiz (Salat ve selam olsun ona) “Hesaba çekilmezden önce siz kendi muhasebenizi yapınız” buyuruyorlar. Ramazanda Müslümanlar bu muhasebeyi yapacaklar mı; bu konuda onlara fikir veriyor, yol gösteriyor muyuz?

**

Ramazan susamlı veya çörek otlu pideler, iftar ziyafetleri, minarelere asılan mahyalar ayı değildir. Ramazan Müslümanların kendine geliş, Kur’ana ve Sünnete dönüş, mânen ve maddeten arınış, cahillikten ilme, gafletten uyanıklığa, zilletten izzete, dağınıklıktan birliğe dönüş ayıdır.

Ramazan’da hem kendimizi, hem ailemizi, hem de bütün toplumu ıslah etmeye çalışmalıyız.

Müslümanların alimleri, fakihleri, şeyhleri, mürşidleri, ziyalıları, seçkinleri bir araya gelmeli Kur’an ve Sünnet öğretilerine uygun islamî bir plan ve program hazırlamalıdır. Bu plan bir cemaati, bir tarikatı, bir hizbi veya fırkayı, bir parçayı değil, bütün halkı kapsamalıdır.

Müslümanların büyükleri, böyle hayırlı bir iş konusunda niçin bir araya gelemiyor?

Resulullah Efendimizin bildirdiği üzere “Din nasihat” değil midir? Niçin en geniş manâsıyla bu nasihati yapamıyoruz?

Bazı bâtıl dinlere ve sektlere mensup kimseler gece gündüz misyonerlik yaparken biz şu mübarek Ramazana bedava dağıtılacak bir tek broşürle bile niçin hazırlanmadık?

Biri çıkıp çok konuşma bu işleri sen kendin yapsana diyebilir. Bendeniz tek başına hizmet eden imkansız bir kimseyim. Bunları yapacak maddî imkanım yoktur. Böyle faaliyetleri hizmetleri himmetleri, milyarlarca dolarla oynayan zengin kuruluşların ve şahısların yapması gerekir. Bendenize bir hizmet düşüyorsa bildirirler ve gerekiyorsa ve yapabileceksem yaparım.

Ah ah ah!.. Ramazan öyle feyizli ve bereketli bir aydır ki, ona senenin diğer on bir ayında hep hazırlanmak gerekir. Ramazan biter, şevval gelir, üç gün bayram yapılır, sonra gelecek senenin Ramazanına hazırlanılır.

Bugünkü Müslümanlığımız yetmez. Daha alim, daha ârif, daha kültürlü, daha planlı programlı, daha medenî, daha çalışkan, daha gayretli, daha azimli, daha sebatlı, daha uyanık, ufukları daha geniş güçlü vasıflı Müslümanlar olmamız gerekiyor. Noksanlarımızın farkında mıyız?

Milli Gazete

ETİKETLER:

Mehmet Şevket Eygi

Mehmet Şevket Eygi

Yazarın Diğer Yazıları