Yeni Ortaya Çıktı: Papa'nın Fatih'e Mektubu

Fatih Sultan Mehmet’in hayatını konu alan “Fatih; Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam” belgeselinin çekimleri sırasında önemli belgeler ortaya çıktı.
Yeni Ortaya Çıktı: Papa'nın Fatih'e Mektubu
Kayıt Tarihi: 20.06.2013 18:00 - Son Güncelleme: 27.04.2024 08:06
YAZI
A
 

Vatikan Gizli Arşivi’ne giren belgesel ekibi, Papa tarafından Fatih Sultan Mehmet’e yazılan 100 sayfalık orijinal mektuba ulaştı. Papa’nın mektupta; ‘Sen doğunun, ben de batının hükümdarıyım. Gel seninle güçlerimizi birleştirelim. Ancak benim bir şartım var; vaftiz olacaksın..’ ifadeleri yer alıyor. Daha pek çok fazla bilginin yer aldığı mektubuFatih’in okuduğu, ancak cevap vermediği söyleniyor. Zaman'dan öğrenildiğine göre, belgeselde ayrıca Fatih Sultan Mehmet Han’ın ilk eşi Sitti Mükrime Hatun’un 600 yıl önce çizilmiş resmi ve bu resmin hikâyesi yer alıyor. İzleyicilerin bütün bu bilgi ve belgeleri belgeselde izleme imkânı bulacaklarını söyleyen yapımcı Kerime Senyücel, “Vatikan kütüphanesi ile süren uzun yazışmalar sonucunda ancak çekim izni alabildik...” diyor.

Yaklaşık üç yıldır ön hazırlık ve çekim süreci devam eden ‘Fatih; Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam’ belgeseli ekimin ilk haftası TRT 1, TRT HD ve TRT Belgesel kanallarından izleyiciye ulaşacak. Osmanlı Devleti’ni kısa sürede imparatorluğa taşıyan Fatih Yeni OSultan Mehmet’in yaptıkları, kişiliğinden yola çıkılarak anlatılıyor. Belgeselde Fatih, önemli bir siyasi figür olmasının yanında edebiyat, felsefe ve teknolojiye düşkünlüğüyle de ele alınıyor. Fatih’in izinden onlarca ülkeyi gezen belgesel ekibi, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Bosna-Hersek ve İtalya’da çekimler yapmış. Daha önce hiçbir TV kanalı tarafından görüntülenemeyen bilgi ve belgelere ulaştıklarını söyleyen Senyücel, yerli ve yabancı onlarca bilim adamı ile yaptıkları röportajlara da dikkat çekiyor.

Belgeselde Prof. Dr. Halil İnalcık’ın araştırmaları temel alınmış. Belgeselin senayosu ise UNESCOTürkiye Milli Komisyonu Genel Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kalpaklı’ya ait. Ayrıca birikimine başvurulan çok sayıda Osmanlı ve sanat tarihçisi var. Prof. Dr. İlber Ortaylı, Harvard Üniversitesi’nden Osmanlı tarihi uzmanı Prof. Dr. Cemal Kafadar, Kostantiniyye kitabının yazarı tarihçi Phlippe Mancel, Bizans ve Osmanlı uzmanı-sanat tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice, Prof. Dr. Feridun Emecan, Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, Prof. Dr. İskender Pala bunlardan birkaçı.

Zaman

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler