Bütün İslam Gençliği Nasıl Yetiştirilmeli?

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 20.05.2024 01:43
YAZI
A
 BÜTÜN İslamî kuruluşların gönül vermiş, bağlanmış, intisab etmiş gençleri aşağıdaki konularda yetiştirmeleri temenni ve ümid olunur:
1. Yeterli ve kurtaracak miktarda çok doğru, çok sağlam ilmihal öğretmek. Akaid… Fıkıh özeti… Muamelat (dünya işleri ile hükümler) özeti… Ukubat (İslam ceza hukuku)… Ahkam-ı Sultaniye (İslam’da Ümmet başkanlığı)… İslam ahlakının esasları… İslam bilgeliğinin esasları… vs…
2. Mükemmel Osmanlıca okuma ve yazma…
3. Yazılı, edebî, zengin Türkçe…
4. Yakın tarihimizle ilgili –özet de olsa- çok sağlam kültür. İdeolojik düzme tarihin yalanları, mavalları, masalları ve balonları patlatılmalıdır.
5. Yüksek şehir görgüsü, kültürü, nezaketi, inceliği.
6. İslamî sanat ve estetik kültürü. Mimarlık, dekorasyon, giyim kuşam, şer’î tesettür…
7. İsraf, gıybet, nemime, tecessüs, kibir, gurur, nefsine değer verip ona itaat etmek, lisan afetleri…
8. Ümmet ve Hilafet şuuru.
9. Beş vakit namazı çok dikkatle dosdoğru kılmak.
10.  Şer’î özrü yoksa farz namazları cemaatle kılmak.
11.  Başka meşreplere mensup Müslümanları ötekileştirmemek.
12.  Ehl-i Sünnet kültürü… Ehl-i bid’ate ve dinde bid’atlere karşı uyanık olmak.
13.  Bağlı olduğu tarikat veya cemaatin fanatik, militan, holigan taraftarı olmamak.
14.  Kur’an-ı Kerim’e saygısızlık etmemek için usûl-i tefsir dersi özeti okutmak ve kutsal kitabımızı kendi re’y ve hevası ile yorumlamamak. Kur’an konusunda cahilce tartışmamak, cedelleşmemek.
15.  Beş on sayfa da olsa usûl-i hadîs ilmini öğretmek, AB norm ve ilkelerine göre sahih ve mütevatir hadîsleri ayıklamanın küfür olduğunu anlatmak.
16.  Fıkhın ve mezheplerin niçin zarurî ve lüzumlu olduğunu anlatmak için usul-i fıkıh ilmi özeti öğretmek.
17.  Şeriat sevgisi ve bağlılığı aşılamak.
18.  Dinimize hizmet eden, hizmet etmiş olan muhterem gerçek alimlerin, gerçek fakihlerin, gerçek şeyhlerin, gerçek ve kamil mürşidlerin erbab (rabler) haline getirilip putlaştırılmaması için itidal öğretmek.
19.  Ashabı kiramın (radiyallahu anhüm ecmain) hepsine saygı ve sevgi aşılamak, hepsini hayırla, dua ile, Allah ondan razı olsun diyerek anmak. Bundan bin dört yüz önce aralarında vuku bulmuş fitnelere karışmamak, bunların hükmünü Mahkeme-i Kübra’ya bırakmak şuurunu ve kültürünü aşılamak.
20.  Dünya, para, mal, servet, gelir, tantana, debdebe, ihtişam, ün, alkış şehvetlerini frenlemek.
21.  İslam’ın temel değerlerinden iffet ve hayâyı öğretmek ve bunları savunacak kültür vermek.
22.  Âhir zamanda yaşadığımız için âhir zaman alametlerini öğretmek. Deccal ve Süfyan fitnesini, Mehdi hazretlerinin zuhur, İsa aleyhisselam hazretlerinin nüzul edeceğini öğretmek. Mehdi’nin ve İsa aleyhisselamın geleceğini inkar edenlerin sapık ve bid’atçi olduğunu bildirmek. (İki konuda da mânevî tevatür vardır, Ehl-i Sünnet’in icmaı vardır.) Tağut nedir? Süfyan kimdir, Süfyanilik nedir?.. 
23.  Dinde reform, dinde yenilik, dinde değişim, mezhepsizlik, fıkhın inkarı, şefaati, kabir ahvalinin inkarı, light ve ılımlı İslam, Fazlurrahmancılık, Afganîcilik, Kemalist İslam, BOP İslam’ı ve benzeri bid’at ve dalalet akımlarının özet olarak içyüzünü öğretmek.
24.  İslam Şinasi kitabından “Allah gerçek bir Janus’tur” diyerek, kemal sıfatlarla sıfatlı ve noksan sıfatlardan münezzeh Allahü Teala hazretlerini --hâşâ- iki çehreli bir Roma putuna benzeterek, teşbih küfrünün en aşırısına düşmüş olan İranlı yazar konusunda aydınlatmak, uyarmak.
25.  Yüzlerce, belki de bin çeşidi olan İslamcılıkların yanlış yollar olduğu…
26.  Sultan Abdülhamid-i Sânî hazretlerinin son gerçek Halife olduğu, ondan sonraki üç Halifenin sûrî halife olduğu ve Gök sultan Abdülhamid Han’dan sonra Süfyaniliğin hakim olduğu…
27.  İki türlü tesettür olduğu, birinin Kur’ana, Sünnete, fıkha uygun şer’î tesettür, diğerinin Kur’ana, Sünnete, Şeriata uymayan şeytanî tesettür olduğu.
28.  Vasıflı, güçlü, yüksek kültürlü, üstün gerçek dindar nesiller yetiştirmek için Tevhidî, Kur’anî, Nebevî, Şer’î eğitim yapacak İslam Mektepleri açılmasının zarurî olduğu.
29.  Ehl-i Kitab ile aramızda Amentü konusunda ittifak ve uyum olmadığı, onların Resulullah’ı inkar ettiği, Kur’anı inkar ettiği, İslam’ı ve Şeriatı inkar ettiği, binaenaleyh onlarla dinî konularda diyalog yapılamayacağı.
30.  İslam hikmetinin=bilgeliğinin temel ilkeleri olarak Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye’nin Kavaid-i Külliyesi okutulup öğretilmelidir.
Yukarıda arz etmiş olduğum 30 maddeye başka maddeler ilave edilebilir. Liseli ve üniversiteli Müslüman gençlerin bu konularda doğru ve sağlam bilgilere ve kültüre sahip olmaları gerekir. Anne ve babaların, hocaların, büyüklerin, üstadların gençleri bu konularda yetiştirmeleri mütemennadır.
Bu temennilerim, taleplerim, isteklerim haddini aşmak ve küstahlık olarak görülür ise, Sünnî büyüklerden beni bağışlamalarını istirham ediyorum. Zararlı ve fuzulî bir şey yazmadım. Samimiyetime versinler…
ETİKETLER:

Mehmet Şevket Eygi

Mehmet Şevket Eygi

Yazarın Diğer Yazıları