Durum Berbattır

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 19.05.2024 22:25
YAZI
A
 Soru: İstanbul’u nasıl buluyorsun?.. CEVAP: Cumartesi gecesi Bağlarbaşı’nda dostum Ali beye misafirliğe gitmiştim. Gece yarısından sonra saat birde döndüm. Trafik akıl almaz şekilde tıkalıydı. Bu saatte böyle olursa... Nüfus patlaması, trafik sıkışıklığı, betonlaşma İstanbul’u yaşanmaz bir şehir haline getirdi. Durumdan hiç memnun değilim. Memnun olanlar mı? Ne halleri varsa görsünler!

SORU: Ülkenin kültür, eğitim, sanat durumundan memnun musunuz?.. CEVAP: Hiç memnun değilim. Bizde doğru dürüst kültür olsaydı, her yıl dünya çapında ilim, irfan, kültür, araştırma kitapları yayınlanır, bunlar yabancı dillere çevrilirdi. Bana, Türkçe yazılmış ve İngilizce, Fransızca, Almancaya tercüme edilmiş bir tek düşünce, felsefe, tarih kitabı gösterebilir misiniz?

SORU: İktisadî sistemden memnun musunuz?.. CEVAP: Kesinlikle değilim. Birinci sektörün yapılaşma, betonlaşma olmasını protesto ediyorum. Ülkemizin Güney Kore gibi bir sanayi ülkesi olmasını istiyorum. Yüzde yüz millî ve yerli otomobillerimizin, dünyanın her yerinde satılmasını istiyorum. Yine yüzde yüz yerli ve millî elektronik, cep telefonu sanayii istiyorum. Ülke sermayesinin betona, lüks meskenlere gömülmesini istemiyorum.

SORU: Halkın, devletin, ülkenin ahlakından memnun musun?.. CEVAP: Üç kere tekrarlıyorum: Değilim değilim değilim… Ahlak, namus, iffet, ar hayâ gümbür gümbür yıkılıyor. Bu yazıya başlamadan bir saat önce okudum, İstanbul’da bir çocuk parkında, hem çocuklar oynuyor, hem de karı satılıyormuş… Zina suç olmaktan çıkartıldıktan sonra korkunç ahlaksızlık ve namussuzluk patlaması olduğu söyleniyor. Medyadaki müstehcen yayınlar tam bir kepazelik. Rüşvet, haram rant yeme, sahtekarlık, sahte bal, at eşek katır domuz eti, cehennemî servetler, tecavüzler, cinayetler… Öff öff öff…

SORU: Müslümanların durumundan memnun musun?.. CEVAP: Değilim. Halkın büyük kısmı namazı yitirdi, şehvetlerine uydu. Din kardeşliği, Ümmet birliği yıkıldı, cemaat ve tarikat holiganlığı militanlığı fanatizmi yaygın hale geldi. Cayır cayır yeni cami yapılıyor, sabah namazlarında gidin bakın (Zaten siz de gitmezsiniz ya) birkaç ihtiyardan başka cemaat yok. Din konusunda cahillik, kaos, anarşi aldı yürüdü. Az ve öz de olsa, kendine yetecek kadar ilmihalini öğrenen kaç kişi vardır aramızda?

SORU: Siyasî iktidardan memnun musun?.. CEVAP: Değilim.

SORU: Ülkenin, halkın, devletin geleceğini nasıl görüyorsun?.. CEVAP: Hiç parlak görmüyorum.

SORU: Ölçülerin nedir?.. CEVAP: Kur’an, Sünnet, Şeriat, fıkıh, tasavvuf, ahlak, Hikmet ölçü ve kriterleridir.

SORU: Size göre çok kötü olan durumun ıslahı, düzeltilmesi mümkün müdür?.. CEVAP: Mümkündür ama bunun için doğru dürüst dört başı mâmur efradını câmi ağyarını mâni bir ıslah plan ve programı yapılıp hayata tatbik edilmesi gerekir. İşte bu yok.

SORU: Müslümanlar uyanmaz mı, toparlanmaz mı?.. CEVAP: Öyle bir derin bir uyku içindeler ki, uyanmaları çok zordur. Yatakta uyuyanı uyandırmak mümkündür ama ayakta uyuyanı uyarmak çok ama çok zor zordur.

SORU: Durum çok iyidir, baksana gökdelenler yapılıyor, Marmaray, otoyollar, hava alanları, rezidanslar, AVM’ler, yollardan  seller gibi akan lüks otomobiller, tüketim  çılgınlığı, israf, pahalı cep telefonları, kapuçino ile birlikte yenilen çizkkler diyenlere ne cevap vereceksin?.. CEVAP: Onlara ebleh derim.

SORU: Kemalizm konusunda ne diyeceksin?.. CEVAP: Kemalizm, M. Kemal’in ölümünden sonra Dönmeler tarafından çıkartılmış ideolojimsi bir şeydir. Türkiye Ortadoğu’nun Japonya’sı olamadıysa Kemalizm yüzündendir. Zamanımızda Kemalizm öldü sayılır. Eskiden dirisinden çekiyorduk, şimdi ölüsünden.

SORU: Sizce Mehdi zuhur edecek, İsa aleyhisselam nüzul edecek mi?.. CEVAP: Bir Ehli Sünnet Müslümanı olarak Mehdinin ve Hz. İsa’nın geleceğine inanıyorum. Büyük savaşlar olacak, çok kan dökülecek, ortalık alt üst olacak.

SORU: Reformcu ilahiyatçılar senin gibi konuşmuyor… CEVAP: Bendeniz reformculuğa karşıyım, reformcuların görüşleri beni bağlamaz. Mehdi ve İsa aleyhisselam konusunda Ehl-i Sünnet uleması ne demişse onları kabul ederim.

SORU: Oldukça karamsar bir tablo  koydun önümüze, ne yapalım bu durumda?.. CEVAP: Herkes, kendini, ailesini, çoluk çocuğunu ıslaha çalışsın. İtikadını tashih etsin, namaz kılsın, ahlaklı olsun ve bilhassa sadaka versin. Sadaka belaları def’ eder.

SORU: Önümüzde kritik günler var mı?.. CEVAP: Var… Nisan Mayıs Haziran…

Mili Gazete

ETİKETLER:

Mehmet Şevket Eygi

Mehmet Şevket Eygi

Yazarın Diğer Yazıları