Rıza Çöllüoğlu

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 18.05.2024 09:28
YAZI
A
 Onu dar-ı bekaya yolcu ettik.

Mekanı cennet olsun. Kur'an enisi olsun. Rabbimizin sonsuz rahmetleriyle buluşsun. Ebedi alemde Rasulullah'a komşuluk lütfedilsin.

Kur'an talebeliği ile yola çıkmış. Müezzin, sonra vaiz olmuş.

Şüphesiz müezzinliği ile, Hacı Bayram vaizliği ile gönüllere engin sürurlar taşımıştır.

Ama Çöllüoğlu Hoca'nın bir başka hususiyeti vardır ki, o yönüyle, Anadolu'nun bağrından çıkan vakıf adamlar hüviyetinin en mümtaz simalarından birisi olmuştur.

Vakıf adam deyince de, akla birçok alan gelir.

Tarihte vakıflar, gerçekten "Müslüman'ın yufka yüreği"ni yansıtan eşi bulunmaz hizmetlere imza atmıştır. Kanadı kırık göçmen kuşları tedavi etmek için, fakir gelinlik kızlara çeyiz hazırlamak için vakıf kurulduğunu söylersem, vakıf ruhunun nerelere uzandığını bir ölçüde anlatmış olurum sanıyorum.

Çöllüoğlu Hoca'nın kuruluşuna emek verdiği, sonraki zamanlarda da gelişmesi için dişini tırnağına taktığı Muradiye Vakfı'nın da, "Müslüman yufka yüreği"ni yansıtan birçok hizmet müessesesi olmuştur.
 
Hoca'nın bir başka ufuk yürüyüşü
 
Ama merhum Hoca'nın Muradiye Vakfı bünyesinde eğitim alanına koyduğu irade, dini hizmetle yola çıkan bir Hocaefendi adına, büyük bir ufka yürüyüşün göstergesidir.

Şimdi Muradiye bünyesinde Kur'an kurslarından ana okullarına, ilk öğretim okullarına, kız-erkek kolejlerine, fen liselerine, kız meslek liselerine, dershanelere, öğrenci yurtlarına varıncaya kadar onlarca eğitim kurumu var.

Muradiye okullarından mezun olanlar, artık onlarca yılın ardından yetişmiş insanlar olarak farklı hizmet alanlarında görev yapıyorlar. Bunları "Muradiyeli" diye, emek verilmiş bir kişilik örneği olarak tanımlamak mümkün. Ramazan'da, onların İstanbul'da olanlarıyla yaptığımız bir iftarda, genç ama artık kimi sorumlulukları üstlenmiş insanlara bakınca, eğitim alanına verilen emeğin nasıl bir çiçeklenme gerçekleştirdiğini görüyor, onların her birinde işte o Çöllüoğlu Hoca emeğini, iradesini selamlıyorsunuz.

Böyle işler gönül adamlarının yürüteceği işlerdir. Vakıf adamı olmak da gönül adamlığı gerektirir. Çöllüoğlu Hoca, evet hocalığının yanında nasıl Bediüzzaman Hazretleri gibi alimlerle ünsiyet gerçekleştirmişse Sami Efendi, Musa Efendi, Osman Efendi gibi kalp merkezleri ile de kalbi ünsiyetler gerçekleştirmişti.
 
Hayatı yazılacak bir sima

 
Bendeniz, birçok defa Ankara'ya gittim. Bazen Altınoluk Dergisi'nin programları çerçevesinde, bazen Muradiye okullarının, öğretmenlerinin düzenlediği hasbihaller çerçevesinde Muradiye camiası ile iç içe oldum. Çöllüoğlu Hoca, bu programların bir çoğunda bizimle birlikte oldu, yüreğinden kopan sesi ve engin tevazuu ile, bizlere iltifat etti, dua etti.

85 yaşında irtihal-i dar-ı beka eyledi.

Muradiyeliler'i dinlerseniz, onun hasta halinde bile, ileri yaşın yorgunluklarına aldırış etmeden, bir çocuk için daha yollar açalım gayreti ile çırpındığını anlatacaklardır.

Hayatı yazılacak simalardandır. Muradiye, Hoca için güzel bir kitap hazırlar ümit ederim.

Bir din adamının, bir hocanın nasıl bir sosyal misyon üstleneceğinin tipik örneklerindendir. Yeter ki yüreğiniz, ufkunuz büyük olsun. Bir davanız olsun.

Hoca, yazılacak hayat kitabı ile, benzeri yolda yürüyecekler için işte öyle bir ufuk açılışına imkan verecektir.

Sonsuz rahmet diliyorum. Konyalılar'ın ifadesiyle cennette cem oluruz inşallah.
ETİKETLER:

Ahmet Taşgetiren

Ahmet Taşgetiren

Yazarın Diğer Yazıları