19 Mayıs İlkokulu’nun adının...

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 17.05.2024 01:36
YAZI
A
 19 Mayıs İlkokulu’nun adının silinmesine ben de karşıyım

Şehrini seven mesleği gereği de şehir sevdalısı bir basın mensubu olarak, Şems-i Tebriz’i Hazretleri’nin dibindeki 19 Mayıs İlkokulu’nun mezunu olmaktan gurur duyan bir vatandaş olarak 19 Mayıs İlkokulu’nun isminin Konya Milli Eğitimi’nden silinmesine karşıyım.

Önce konu ile ilgili olarak bilgi sahibi olmayan yetkililerden okurlarımıza kadar bizi takip eden insanlarımıza, “Çocuğunun geleceğini düşünen bir öğrenci annesi Ayşe Korkmaz” imzalı bir maili sizlerle paylaşarak yazımıza başlamak istiyorum.

Bakın geçtiğimiz hafta içerisinde Ayşe Hanım ne diyordu;

“Uğur Bey Konya’daki dert ve sıkıntıları tek ortaya koyan iyi bir insan olarak size serzenişimiz var.

Sizin de okuduğunuz ilkokul olan 19 Mayıs İlkokulu’nun 100 yıllık adı sessizce değiştirildi. Bir iş adamının ismi konuldu. Açıkçası bu duruma önce sizin isyan edeceğinizi düşündük ama olmadı.

Biliyorsunuz eski 19 Mayıs şu an ki Mehmet Bayır İmam Hatip Ortaokulu ve Mehmet Bayır İlkokulu oldu.

Maalesef gelecek yıl ilkokulu da kaldırıp, sadece imam hatip ortaokulu yapıyorlar. Toplantılar yapılmış sözler alınmış. Bu işi imam hatip ortaokulunda öğrencisi olan siyasi bir veli diğer velilerine söylemiş ya da müjdelemiş diyelim. Bir otelde yapılan toplantı da alınmış bu karar.

Uğur bey şimdi soruyorum;

2. sınıfta kızım var. Yaşı 8, yürüyerek gidiyor. İmam Hatip ortaokuluna öğrenciler servislerle geliyor ve kızımın gideceği yakın bir ilkokul yok. Yani çocuklarımız servislerle başka okula gidecek burnumuzun dibindeki okullara da servislerle öğrenci gelecek.

Biz veliler okulumuzun tamamen ilkokul olması için imza topluyoruz. İmam Hatip ortaokulunun velilerinin değerli ve güçlü olduklarını biliyoruz. Bizim güçsüz olduğumuzu da ve bizim fikirlerimize önem verilmeyeceğini de biliyoruz. Çünkü bize değer verilseydi geçen yıl göstermiş olduğumuz tepkinin ardından bu yıl aynı sıkıntı yeniden dile getirilmezdi.

Ben türbanlı ve dini vecibelerimi yerine getiren bir anneyim. Müslüman’ım elhamdülillah. İmam Hatip ortaokuluna karşı değilim.

Ama küçücük çocukların burunlarının dibindeki okullarının elinden alınıp servislerle uzak okullara mahkum etmek vicdansızlıktır değil midir? Bu konuda artık bizler bir şey yapamayız. Gelecek yıl 3. sınıfa gidecek kızımı, 1. sınıfa gidecek oğlumu düşüneyim. İmam hatip ortaokulu velileri çok güçlü ve onların dediği olacak biliyoruz. Dine hizmet ediyorum diye bir Müslüman’ı bu kadar sıkıntıya düşürmek dinimizce uygun mu?

Takdirleri size bırakıyor ve sizden yardım bekliyoruz.

Saygılarımla”

………………

Bir annenin bu feryadı karşısında bizim de elimiz kolumuz bağlı idi. Çünkü bu konuda zamanında yazılar yazmış valilikten de böyle bir durumun söz konusu olmadığı tarafımıza iletilmişti. 

Başta Sayın Bayır olmak üzere tüm hayırsever insanlarımızın eğitime yapmış oldukları katkılara hayranım. Bir dönem insanların ve varlıklı hayırseverlerin okul yaptırmaları için valilik ve il milli eğitim müdürlüğünün çalışmalarında da bizzat görev almıştım. Tüm bu yaşadıklarıma ve yapılanlara rağmen yukarıdaki konuda bu annenin haklılığına yüzde 100 katılıyorum.

Dün ayrıca bazı gazetelerde şu haberleri okudum;

“Okulumuzu kapatmayın”

Mehmet Bayır İlkokulu Okul Aile Birliği ve velileri okulun ilkokul bölümünün kapatılacağı yönündeki duyumlara tepki gösterdiler.

Okulun eski adıyla 19 Mayıs İlkokulu, 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı’nda Mehmet Bayır İlkokulu ve Mehmet Bayır İmam Hatip Ortaokulu adıyla eğitim öğretime başladığını belirten veliler, “Geçtiğimiz 2 yıl boyunca, okul inşası süresince çocuklarımız çevre okullara gittiler. Ancak bu durum hem çocuklar, hem veliler, hem de öğretmenler için çok büyük sorunlar teşkil etti. 2012-2013 Öğretim Yılı’nda yeni faaliyete geçen okulumuzda ortaokul ve ilkokul bir arada bulunmaktadır. Bu durumun sakıncaları da ayrı bir konudur. 2012-2013 Öğretim Yılı’na başlanmadan okulun sadece ortaokul olacağı söylenince Okul Aile Birliği’nin yoğun çalışmaları olmuş ve okulumuz ilkokul olarak açılmıştır. Şu an tekrar ilkokulun kapatılacağı ve çocukların çevre okullara dağıtılacağı söylenmektedir. 2013-2014 yılında okulumuz sadece İmam Hatip Ortaokulu olarak kalacaktır. Merkez İmam Hatip Lisesi okulumuza 200-300 metre uzaklıktadır. Ortaokul ve lise her halükarda bir arada aynı eğitimi alabilir veya başka uygun bir okul İmam Hatip Ortaokulu olarak tahsis edilebilir. Zaten okulumuzdaki imam hatipli çocuklarımız servisle okula gidip geliyorlar. Ama bizim 60-66-72 aylık çocuklarımız neden servisle uzaktaki bir okula gitsinler. Bizler çocuklarımızın alıştıkları düzenin bozulmasını istemiyoruz. Ki hiçbirimiz ‘İmam Hatip karşıtı insanlar’ değiliz. Bu konuda kesinlikle yanlış anlaşılmak istemiyoruz. Velilerimizin arasında bizzat kendisi İmam Hatip mezunu olanlar olduğu gibi çoğu velimizin büyük çocukları İmam Hatip Ortaokulu’muza devam etmektedir. Elbette ki ahlaklı, dindar, bilgili nesillerin yetişmesini istiyoruz. Çünkü çocuklarımız hepimizin geleceğidir. Fakat temel her zaman için daha önemlidir. Bizim çocuklarımızın geleceği ile lütfen oynamayın, düzenlerini bozmayın. Okulumuz sadece ilkokul olarak kalsın. Bizlerin tek isteği budur” dediler. 

…………..

Bu satırları da gazetelerinde manşetlere taşıyan meslektaşlarımızın haberlerinden aldım. Bu veliler yine aynı zamanda kendilerini bizzat makamına kabul ederek dinleyen Sayın Valimiz Aydın Nezih DoğanBey’e, basın açıklaması yapmalarına izin veren Emniyet’e de teşekkür ediyorlardı.

İşin perde arkasında amaç ne olursa olsun Konya Milli Eğitim tarihinde önemli bir yer tutan ve binlerce insan yetiştiren 19 Mayıs İlkokulu’nun adının tarihten silinmesine ben de sonuna kadar karşıyım.

Amaç ne olursa olsun yanlış bir adımdır. İnşallah adalet sağlanır hak yerini bulur.

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Az söz erin yüküdür, çok söz hayvan yüküdür.
 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Hanımlar ellerini sildikleri mendili tramvayın penceresinden dışarıya atmadıkları zaman ADAM oluruz 

ETİKETLER:

Uğur ÖZTEKE

Uğur ÖZTEKE

Yazarın Diğer Yazıları