Şeker artık sıra dışı olmuş

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 17.05.2024 04:12
YAZI
A
 Pancar, şeker derken en sonunda Türkiye’nin en önemli ve stratejik enerji ihalelerinden birisini kazanan Konya Şeker’in beyni yüreği Sayın Recep Konuk, dün düzenlediği basın toplantısı ile bu konuyla ilgili kafalardaki tüm soru işaretlerini ortadan kaldırdı.

Başkan Konuk, bu toplantı ile bir yerde de kurumun 13 yılda nereden nereye geldiğini kısaca özetledi.

Tabii Konya Şeker ile ilgili bu bilgileri dün akşamdan itibaren televizyonlarda, bugün de gazetelerde okuyacaksınız.

Biz işin buralarına girmeyeceğiz.

Sadece genel durum değerlendirmesi yapmaya çalışacağım.

Her şeyden önce Sayın Başkan’ı uzun bir aradan sonra bu kadar rahat, bu kadar moralli ve bu kadar özgüveni tavan yapmış gördüm.

Başkan, yine samimi idi. Zaten bir yerde de başarının sırrını samimiyete bağlıyordu.

Kendi köşemizde elimizden geldiğince, televizyonlarda ve çeşitli platformlarda dilimiz döndüğünce Recep Konuk ve ekibinin ufkunu anlatmaya çalışıyoruz.

Recep Konuk, 13 yıldır söylediği hiçbir şeyi hayal olarak söylemiyordu.

Belki söyledikleri hayalleri idi ama eninde sonunda hayallerini gerçeğe dönüştürüyordu.   

Evet, Başkan şeker pancarından enerjiye, teknolojiden eğitime pek çok alanda var olmanın gereklerini açıklıyordu ama pergelin sabit ayağı hep topraktaydı, beyni yüreği nasırlı ellerde, o saman taşıyan, hayvanını güden hatıralardaydı.

Dedelerinin, babalarının çiftçilik günlerinden bugün paranın efendisi olma yolunda Başkan çok açık konuştu: “12 sene önce bir büyük bankanın patronu ile sadece bir teminat mektubu için masaya oturmuştuk. Söylediği aynen şöyleydi; Sayın Başkan bir bankacı olarak bu bilançoya teminat mektubu veremem. Ancak anlattığınız projeye verebilirim demişti. O bilanço bizi ileriye taşıyacak bir bilanço değildi. Ancak o projenin hayat bulması için bugün düşüncemizin sınırını milyar dolarların üzerine taşımasıydı”…

Neden enerji? sorusuna da Sayın Konuk, şeker üretiminde elektrik üretiminin olmazsa olmazına dikkat çekerek şu anda Konya Şeker’in elektrik üretim gücünün bir büyük ili aydınlatacak güçte olduğunu söylüyordu.

Başkan Konuk, Karapınar’ın enerji kaynaklarına talip olma gerekçelerini de sunum halinde SayınDavutoğlu’na ve Enerji Bakanı Sayın Taner Yıldız’a bire bir ifade ettiklerini açıkladıktan sonra bu bölgenin zengin yeraltı kaynaklarına talip olmak için iki yıldır yaptıkları çalışmayı da tamamladıklarını ifade ediyordu.

Kısaca anladığım kadarıyla Sivas sadece bir başlangıç idi. Bu işin arkası gelecek.

Yine Başkan, eğitim ve sağlık konusundaki projelerini üstü kapalı geçerken Amerika’dan Japonya’ya,Almanya’dan Hollanda’ya tarım ihtisas üniversitesi için tüm protokollerin imzalandığını müjdeliyordu.

Başkan dün söylemedi ama şunu biliyorum ki artık Recep Konuk ve ekibinin başında bulunduğu Konya Şeker artık dünyanın dev para babalarından, bilimi üreten beyinlere kadar herkesle masaya oturmaya hazır güçlü bir kurum olmanın gururunu yaşıyordu.

Recep Başkan’ı dinlerken düşünüyordum.

Bu holding Konya’nın olmasaydı, konuşan da bizim Recep Başkan olmasaydı kendisini dinleyen biz basın mensuplarının “Biz şu anda neredeyiz?” diyerek kendilerini çimdikleyeceklerine yüzde yüz eminim.  

Seven sevmeyen, gücünü kabul eden etmeyen, gidişatı gören ya da göremeyen kısaca herkes artıkKonya Şeker’in bilinen o eski sadece şeker üreten Konya Şeker olmadığını kabul etmesi gerekiyor.

Recep Konuk’un başkanlığındaki Konya Şeker dünyanın neresinde olursa olsun para ise para, üretim ise üretim ve yakında da bilim ise bilim diyerek kartlarını çok açık oynuyor.

Size sadece gözümüzle gördüğümüz bir küçük proje ile örnek vermek istiyorum.

Geçenlerde Antalya’da siyasetten spora çok baba isimlerin bulunduğu bir toplantıya katıldım. Türkiye en büyük bankalarından birisinin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Türkiye genelinde 2 milyon ağaçdiktiklerini öğrendim.

Sonra orada söz aldım ve Konya Şeker’in de 8 milyon ağaç diktiğini ifade ettim.

Aradaki farkı ve kamuoyunda koparılan yaygarayı sizlerin takdirine sunuyorum.

Bilmem anlatabildim mi?

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Uğruna öleceği bir şey olmayan insan yaşamayı hak etmez.

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Hocafakıh Caddesi’nde motorla ters istikamette gitmediğimiz zaman ADAM oluruz.

ETİKETLER:

Uğur ÖZTEKE

Uğur ÖZTEKE

Yazarın Diğer Yazıları