Metro için kazma vuruldu

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 17.05.2024 14:00
YAZI
A
 Konya’ya ilk müjdeyi vermenin mutluluğu içerisindeyiz. Dahası iki üç haftadır elimizde bulunan fotoğrafları detaylandırdık ve bugün bunları yazmak istedik.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in 8-10 yıl önce bilbordlara verdiği METROilanları ile Konya’nın gündemine bir anda metro girmişti.

Hayaller gerçek mi oluyordu?

Ama bu metro ilanları Konya için inandırıcılıktan o kadar uzak kaldı ki. Bu ilanların çikolatanın bir türevi olan metro olduğu yönünde yapılan espriler artık dilden dile dolaşıyordu.

İşte o tirajı komik yıllardan bu günlere geldik.

Tahir Başkan bu kez bilbordlara çıkmadan metro için talimatını ciddi ciddi vermişti. Önce metronun güzergahı belirlendi. Ardından mevcut tramvay yolu üzerinde çalışmalar başlatıldı. Mevcut hafif raylı sistemin, modern vagonların gelmesi ile hızlanması planlandı.

Yani iş bu kez ciddi tutuldu. Artık iş sadece bilbordlara makyaj görüntüsü vermek olmamalıydı.

Yolda daha kısaltılmalıydı.

Çünkü teknolojinin tavan yaptığı günümüzde Alaaddin’den kampuse ortalama 45 dakikada gidebiliyoruz. (Tabii bunda da tramvaylar dolu gelmez ise. Yani gelen tramvaya binme şansınız olursa. Elektrikler kesilmez ise. Trafik kazası olmazsa)

Malum bugün binebildiğimiz zaman şükrettiğimiz tramvaylarımızı 1970’li yılların  sonuna kadar Almanlar kullanıyormuş.

Konya’da Hafif Raylı Sistemi’nin temeli de 13 Temmuz 1987 günü törenle atılmıştı. O günlerde Konya Türkiye’ye örnek gösteriliyordu. Bence de gösterilmeliydi. Çünkü o gün ülkenin başkentinde bile tramvay yoktu ki.
Neyse o günlerden bugünlere geldiğimiz zaman hem binip, hem de sövdüğümüz, hatta üniversite gençliğinin uçan tekneler (!) adını verdiği hafif raylı sisteminin modernize edilmesi yönünde ve de buna paralel olarak metro için kazma vurulması konusunda Konya’da tarihi günler yaşanıyor.

Metronun güzergahı konusunda artık görevliler tarafından sondaj çalışmaları yapılıyor.

Buyurun fotoğraflara bakın.

ETİKETLER:

Uğur ÖZTEKE

Uğur ÖZTEKE

Yazarın Diğer Yazıları