Akıllı trafik sistemi ile...

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 17.05.2024 01:47
YAZI
A
 Akıllı trafik sistemi ile kavşaklarda nefes alacağız

Biliyorum adım Uğur gibi biliyorum ki şehri yöneten pek çok yöneticimiz (bizi yakından tanıyanlar hariç) bir sohbette adımızın bile geçmesinden rahatsız oluyorlar. Böyle yöneticilerin altında çalışan bürokratlar ise bizi bir kaşık suda boğmak için kollarını sıvamış bekliyorlar.

Cenab-ı Allah’ım inşallah böyle at gözlükleri ile bize bakanlara tırnak verip başlarını kaşıtmayacak.

Biz şehir ile ilgili sıkıntılarımızı, vatandaşlardan dolayısıyla okurlarımızdan gelen feryatlarımızı köşemizde dile getirirken pek çok konu direk Büyükşehir’in çalışma alanına girer. Buda son derece doğaldır. Şehrin ulaşımından hava kirliliğine, imarından sporuna birinci sorumlu ve yetkili Büyükşehir değil midir?

Bu yüzden de bu kadrolarda çalışan dostlarımız bile artık bize “alo” demeye korkar durumdalar. Seçimler neyi getirir neyi götürür bilemeyiz ama kadrolar aynı kalırsa bizde o günleri görürsek işimizin her iki taraf içinde çok zor olduğunun bilincindeyiz.  

Lafı uzatmadan bugün ki yazı konumuza getirelim.

Şehir içi ulaşımda “Ben halimden memnunum. Ulaşımda sıkıntı var mı?” diyenler sadece makam araçlarının sağ arka koltuklarında gidenlerdir. Aksi takdirde yayalar bile yolda zor yürürler.

Bu işler böyle giderken bazı kavşaklarda eskiye rağmen bir rahatlama sezdik. Mesela bunlardan bir tanesi İhsaniye kavşağıdır. Tesadüf eseri bir ortamda konu buraya gelince Büyükşehir’de çalışan ve konu ile ilgili uzmanlaşmış genç ve yürekli insanlar bizi bu konuda bilgilendirdiler.

Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Ama isimlerini yazamıyorum. Çünkü teşekkür ederken bile isimlerini yazarsak bu gençlerde kara liste(!) ye girerler.

Büyükşehir özellikle Mayıs ayı itibari ile yeni bir çalışma başlatıyormuş. İlgililerin anlattıklarına göre malum nüfus artışına paralel olarak trafikteki taşıt sayısı artıyor. Taşıt kullanımının artmasıyla birlikte, yoğun trafiğin ortaya çıkması birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Yine bildiğimiz gibi şehirde trafik ışıkları sadece zaman ayarlı olarak çalışmakta. Bu durum da araçların trafikte daha uzun kalmasına sebep olarak, trafik yoğunluğunu artırmakta, zaman kaybına yol açmakta, yakıt tüketimini artırmakta ve de çevre kirliliğini artırmakta.

İşte yaşanan bu yoğunluğu azaltmak amacı ile trafik ışıklarının, trafiği düzenlemedeki olumlu katkısını arttıran en önemli sistem Akıllı Trafik Sistemi diye bir şeymiş.

Akıllı Trafik Sistemi kavşaklarda uygulanacakmış. Akıllı kameralar sayesinde her yöndeki araçların sayısı tespit ediliyormuş. Böylece kavşağa bağlı her yöndeki araç sayılarını bilen Akıllı Trafik Sistemi, trafik ışıklarını tamamen araç yoğunluğuna bağlı olarak yönetecekmiş. En yoğun olan yöne, daha uzun süre boyunca yeşil ışık yakılmasını sağlayan sistem sayesinde artık kavşak genelinde araçların ortalama bekleme süresi en aza indirilecekmiş.

Şehir kent merkezinde bulunan 25 adet kavşağa, sinyalizasyon optimizasyonu ve dinamik kavşak kontrolünün gerçekleştirilmesi amacı ile AKILLI TRAFİK SİSTEMİ kurulması için ihale süreci tamamlanmış ve de yüklenici firmaya yer teslimi yapılmış Mayıs ayı içinde de proje tamamlanmış olacakmış. Böylece Adalhan Kavşağı, Belediye Kavşağı, Ata Petrol Kavşağı, Beşyol Kavşağı, Nalçacı Kavşağı, Kule Site Kavşağı, Emniyet Kavşağı, Kabataş Kavşağı, Perşembe Pazarı Kavşağı, Karatay Kavşağı, İş Bankası Kavşağı, Fenni Fırın Kavşağı, Hakimiyet Kavşağı, Furkandede Kavşağı, Forum Kavşağı, Askeri Hastane Kavşağı, Feridiye Karakolu Kavşağı, Tarım İl Müdürlüğü Kavşağı, Başkent Kavşağı, Beyşehir-Şefikcan Kavşağı, Meram Yeniyol Lastik Durağı Kavşağı, Yaka Pazar Kavşağı, Yaka Çinili Çeşme Kavşağı, Azizmahmut Hüdai Kavşağı…         

Ve halen bu akıllı trafik sisteminde de İhsaniye Kavşağında sabah ortalama bekleme süresi 115 saniyeden, 70 saniyeye, gün içi ortalama bekleme süresi, 88 saniyeden, 63 saniyeye akşam ortalama bekleme süresi ise 145 saniyeden,  88 saniyeye indirilmiş.

Böyle örnekleri Beyşehir çevre yolu kavşağında da verebiliriz.

Sonuçta günde yaklaşık 40 bin  aracın kullanıldığı İhsaniye Kavşağı’nda, ortalama bekleme süresi en az 20 saniye kısalmış ve böylece ayda ortalama 20 bin liraya denk gelen miktarda yakıt tasarrufu sağlanmış.

Haydi hayırlısı inşallah daha huzurlu ulaşım için hiç değilse kavşaklarda ki beklemenin sona ermesi için geriye sayım devam ediyormuş.

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

İcraat konuştu mu kelimeler hiçbir şeydir.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Önce sokağımızda ki garibe sahip çıkabilirsek ADAM oluruz

ETİKETLER:

Uğur ÖZTEKE

Uğur ÖZTEKE

Yazarın Diğer Yazıları