İnsanlık ölmemiş, hala yaşıyor

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 19.05.2024 09:58
YAZI
A
 Sıcak ve güzel Ramazan ayının son Pazar gününde yine siz değerli okurlarımızdan, yıllardır bize inanan güvenen dostlarımızdan birisi olan çok değerli Ömer ….. Bey’in bizimle paylaştığı bir analizini noktasına virgülüne dokunmadan sizlere sunmak istiyorum. 

Bakın Ömer Bey ne yazmış;

“Değerli Uğur abicim, hayırlı sahurlar ve ramazanlar,

Günlük telâşe ve koşuşturmaca içinde sizlerle çok istememe rağmen şahsen son zamanlarda görüşemedik, sanal dünyada ve sosyal medyadan birileri eleştirse de diyalog ve muhabbetimiz devam ediyor.

Bugün aracımı yeni tamir ettirmeme rağmen bu gece 23.30'da stadyum önünde yolda kaldım. Bu arada yaşadıklarımı ve bana hiçbir mecburiyetleri olmadan yardımcı olanların kadrini bilmek ve ahde vefa adına ve Gonyanın insani hasletlerinin devam ettiğini ki siz en iyi bilenlerden, yaşayanlardansınız size iletmek istedim.

Geceniz hayırlı olsun.

Ömer ………….

İNSANLIK ölmemiş, HALA YAŞIYOR

VARAN-1- Merhaba dostlar, sabah 95 model …… emektar ile işe doğru yola çıktım. Malum Toki Türklerindeniz ya, Gonya’ya 20 km. mesafe var. Araç lpg beyin parçasını 4-5 kez stop ettiği, yolda bıraktığı vb. sebeple geçen Mart ayında değiştirmiştim. Bir ay önce Sivas’ta benzer tekleme yapmış, hafta başında yine stop etmiş aracı vurdurarak çalıştırmıştım. Sabah lpg den benzine aldım, 300-500 m sonra araç tekleyerek stop etti. Yolda yapım çalışması var, yanımda ortopedik özürlü oğlum var, sağ kol-elini kısıtlı ölçekte kullanabiliyor, rampada kaldık.

Yol yapım işçilerine rica ettim aracı düzlüğe alıp vurdurarak çalıştırma denedim olmadı, araç hafif olduğu için tekrar 2-3 kez denedim çalışmadı, 15-20 dakika geçti. Tam ümidi kesmiş, servis çağırmayı düşünürken marş yaptım araç çalıştı. Oğlumu bilgisayar kursuna bıraktım, işyerine haber verip gaz beynini değiştirdiğim

……………… servisine yöneldim. Durumu anlattım, gaz beynini kontrol ettiler ateşleme ünitesine baktılar, rolanti ayarı yaptılar, deneme sürüşü yaptım, problem yok...

Başkaca kontrol ettirmem gereken bir yer var mı, görünürde her şey normal, araca her türlü bakımı yaptırdığım için, buji-marş dinamosu, akü, v kayışı, bobin, akü yeni ateşleme beyni, distrübitör vb. yürüyen aksam. Sivas’a gitme öncesi frenler, rot rotil, far ayarı, rot-balans tamam, arabada eksik bir şey de yok yani...

İşe döndüm, aracı kayınvalideme bıraktım, yürüyerek …………… Müdürlüğü’ne döndüm. Akşama iftara davetliyiz...

VARAN- 2-Klasik Konya yemekleri ve su börekli iftarı tamamladık, canınız çekmesin...

Saat 23.30 eve dönmek üzere yola çıktık, 2 km filan gittik tam Konya Stadyumunun önünde, pastane ve cafelerin önünde araç stop etti, sağa çektim, araç ful dolu korktuğum başıma geldi, araba çalışmasın mı?

Benzine aldım yine çalışmadı, aracı vurdurarak çalıştırma imkânı yok. Çünkü şehrin göbeğindeyiz, trafiği tıkıyoruz, aracı bırakıp yürüyerek kayınvalideye gidebiliriz, belediye otobüsüne yetişemeyiz. Bacanağı arayıp bizi almasını isteyebilirim vs.

Aracı boşaltım, babam ve kızlarım iteledi, lambalara geldim, vurdurma işlemi işe yaramadı, bu ara cafeden çıkan iki delikanlı abi, sağa dönün araç yakında akü takviyesi yapalım dedi. Askeri hastane istikametine döndük, 5 dakikaya yakın lpg’de, benzinde marş yaptık araba çalışmadı. Sağa çektim bekliyorum.

Alet çantamda tevzi makarası var, ateşleme beyni var, uzun hikaye ….. ateşleme sistemi biri 6 liralık diğeri 25 liralık iki parçayı çabuk eskitiyor, onun için ihtiyaten bulundurmaktayım, tevzi makarasını denedim çalışmadı, bu arada 7 yıldır ilk yardım çantasında atıl duran akü lambasını açtım kutup başlarına bağladım, merkezi ateşleme beyninin kablolarını söktüm elimdeki beyne taktım, ama aracın metalik bir aksamına değdirmeden havada kızlara verdim, marş yaptım yine çalışmadı.

Her zaman sanayide tamir yaptırdığım ustamı aradım, cep cevap vermiyor, saat oldu 00-10, Değerli Bacanağımı aradım, tanıdığın usta, servis var mı? diye oda eve gitmeden atladı geldi. Bu arada hz. googledan bir türlü ……. yol yardım servisinin 0800'lü telefonuna da erişemedim, böyle akıllı telefonun neyse.

Peder, bacanak, yeğenim Ahmet iteledi, vurdurup çalıştıracağız ya yine olmadı...

Gaz, benzin derken araç boğuldu mu, Ustam aradı, Ö……. otomotiv gelemeyeceğini, park et git yat, sabaha zaten çalışır al-gel kontrol edelim derken araç 2-3 kez benzinde çalıştı ama tekrar stop etti. Ne kadar marş yaptıysam velhasıl çalışmadı.

VARAN- 3 Saat 01.00 oldu, biraz bekleyip marş yaptık acaba çalışır mı? diye olmadı, aracı kaldırıma park ettik, Bacanak bizi Meram TOKİ’ ye bırakacak, sabah ben aracı sanayiye götüreceğim noktasındayız, bu arada 3-5 marş daha yaptık yine çalışmadı, Bu arada Tutku Çiğ köftenin oradan cabriolet Woswos tarafından bir arkadaş geldi, abi dinamoyu yakacan aküyü bitireceksin dayanamadım geldim, aç kaputu marş yap, bu arada buji kablosunu sökmüş, abi bunun ateşleme beyni çalışmıyor dedi. Bende ismi Hasan imiş kardeş bende yedek beyin var dedim, yerini gösterdim, kabloları taktı, Ben dedim ki ben biraz önce denedim çalışmadı, Arkadaş sordu abi şasesini yaptın mı? Şartel düştü, şimşek çaktı, beyin sağ ön çamurluk içinde kaportaya sabit sigara paketi boyunda bir şey yani...

Kaportadan eksi, kablolardan artı uç alıyor ve MUCİZE ...

kablo takılı, kaportaya temaslı ve 1 saatten fazla çalışmayan araç birinci marşta canavar gibi çalıştı...

Arkadaş birde alet edevat çantası getirdi, bendede takım çantası var, pense, anahtar takımı filan 5 dakika içinde yenisini monte etti. Teşekkür ettik, ücret vermek istedik, İNSANLIK öldü mü abi? dedi, hatta benimde beğendiğim TUTKU Çiğ köftenin akrabası olduğunu çay ikram edebileceğini söyledi, saat 01.30 olduğu için ayrılmak istedik, kartvizit aldık...

Hiç tanımadığım halde sabah yol emekçisi işçiler yardımcı oldular, tırnak içinde belki küçümseyerek baktığım Cafeden çıkan hemşerilerim akü takviyesi yaptılar, hiç tanımadığım Hasan bey merkezi ateşleme beynini değiştirdi. Kendi hesabıma çok şey kazandım, kendilerine yusuf yusuf 3, 5-4 atarken en içten ve samimi teşekkürlerimi ettim, hayırlı ramazanlar diyerek vedalaştım. Bacanağıma ve çocuklara teşekkür ettik, bu kadar Tutku Çiğ Köfte dedikten sonra birer çiğ köfte dürüm yedik, kontağı çevirdik ve mutlu son EVDEYİZ...

Bir diğer tecrübe bu arkadaş yardım etmese, ben aracın şasesini yapmadığımdan, bilmediğimden ateşleme beyni çalışmamıştı ya, sabah çalışır mıydı bilemiyorum, çalışırsa sanayiye giderdim yüzde 90 bir şey bulunamazdı, çünkü her şey sağlam, beynin bir kontrol ünitesi yoksa oraya hiç bakılmazdı. Çalışmasaydı Usta dükkandan gelir,  en aşağı 50-100’ lira masraf çıkarırdı. Gece 12'de araç yolda kalmasaydı belki ben başka bir yerde kalır belki ebe olarak göreve başlayacak kızımı Yozgat’a götürürken arıza yapacaktı vs.

SONUÇ: Hayır ve Şer Allah’tandır, neyin hakkımızda hayırlı neyin şer olduğunu saptamamız hem zordur, hem irfan ister, hem de kamalat ve ihsan sahibi olmayı gerektirir.

Diğer gam insanlar benim gibi acizlere yardımcı olmaktan çekinmezler, yolda kalmışa düşkünlere yardımcı olma noktasında kendime özeleştiri yapıyorum: bana yardımcı olanlar kadar bende bir çap var mıdır, maalesef bu ölçekte sıfır, kentin dağdağalı koşuşturmacasın da beni ve hepimizi bir bencillik ve duyarsızlık kuşatmış mıdır evet..!

Ama bak İnsanlık ölmemiş, o zaman haydi İnsan olalım..! 

Hayırlı Sahurlar, hayırlı Ramazanlar....      

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Bil ki güneşe bakmaya cesareti olmayan gölgede kalmaya, gölgeyi ışık sanmaya mahkûmdur.

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Duygularımız aklımızın önüne geçmediği zaman ADAM oluruz

ETİKETLER:

Uğur ÖZTEKE

Uğur ÖZTEKE

Yazarın Diğer Yazıları