Fahri trafik müfettişlerini de dinlerken

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 17.05.2024 02:41
YAZI
A
 Trafikte olup da Fahri Trafik Müfettişlerinin gazabına uğramayan kaç kişi var?

Belki vardır.

Bunlardan birisi de Allah’a şükürler olsun benim.

Ama yarın yine oturduğu yerden kafasına göre yazan bir büyüğümüzün hışmına uğrar mıyız?

Uğrayabiliriz.

Biz halk olarak fahri müfettişlerin ya da bazılarının yanlışlarını yazmaktan usanmadık. Ancaaaak bir de işin öbür yüzü yani camın arka yüzü var. Bu işe gönül veren son yıllarda vaktini zamanını harcayan bir büyüğümüz var: Prof. Dr. Neyhan Ergene. FAMDER Başkanı. Neyhan Hocamın haftalar öncesinden bize gönderdiği bir yazıyı geç kaldığımız için çok özür dileyerek önce yayınlamak istiyorum;  

“Trafik Mağdurları Anma Günü ile ilgili bir hatırlatma yaparak Trafik Sorunlarına gösterdiğiniz ilgiye teşekkür eder katkılarınızı her zaman bekler saygılar sunarım.

Ülkemizde resmi rakamlara göre her 29 saniyede bir trafik çarpışması olduğunu ve Türkiye’deki 100 trafik çarpışmasının 14.7’sinde bir çocuğun hayatını kaybettiğini?

Trafik çarpışmalarında yaşamını yitiren her 100 kişiden 26’sı bir çocuk olduğunu?

Ve trafik çarpışması sonucu hayatını kaybeden her dört kişiden birinin, 9 yaşın altında olduğunu biliyor muydunuz?

Ve biliyor musunuz “bazılarının hoşça kal demeye vakti olmuyor!”

Trafik Mağdurlarını Anma Günü…

Dünya genelinde her yıl 1.3 milyon insan, trafik çarpışmaları sonucu yollarda hayatını kaybediyor.

Ülkemizde ise her yıl, resmi olmayan rakamlara göre 10.000 kişi yol kurbanı oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre 2020 yılında trafik kazaları dünya genelinde yüzde 67 artacak. Dünya genelinde ölüm nedenleri içinde 2007 yılında 9. sırada olan Trafik Kazaları, 2030 yılında 5. sıraya yükselecek. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre dünya genelinde yaralanma sonucu ölümlerde Trafik çarpışmalarının oranı yüzde 23.

Trafik çarpışmaları, ülkemizin büyük ve göz ardı edilen sorunu. Her gün yollarda yaklaşık 25 kişi hayatını kaybediyor. 500 kişi yaralanıyor ve bu yaralanmaların sonucu da 25 kişi her gün kalıcı sakat olarak hayatına devam ediyor.

Resmi rakamlara göre 29 saniyede bir bu ülkede bir trafik çarpışması oluyor. Günlük kaza sayısı resmi olarak 2.886. Son 10 yılda gerçekleşen kazaların resmi maddi kaybı 10 Milyar TL ve biz ülke olarak hala kadermiş diyebiliyoruz ve her gün 3. sayfa haberlerine “yazık” deyip geçip gidiyoruz. Nedense, her zaman trafik çarpışmaları için 3 maymunu oynuyor ve hiçbir önlem almıyoruz.

Çok büyük değerlerimizi ve en sevdiklerimizi yollarda kaybediyoruz. Trafik çarpışması ölümleri ve yaralanmaları ani, şiddetli ve de travmatik olaylar olarak kişiler üzerinde hayat boyu etkisini sürdürüyor. Çoğunlukla da kalıcı olan travmatik etkiler bırakıyor. Her yıl, dünyanın her köşesinde gerçekleşen yeni çarpışmalarda yaşamını yitiren ya da sakatlanan milyonlarca trafik mağduru ve yakını, yıllardır acı çekmekte olan bu büyük topluluğa ne yazık ki hızla eklenmeye devam ediyor. Milyonlarca kişinin yaşamakta olduğu bu büyük acı ve kederin yükü çok ağırdır. Çünkü trafik mağdurlarının büyük çoğunluğu gençtir, 45 yaş altı kazaların birinci nedeni trafik çarpışmalarıdır. Ve ne yazık ki birçok kaza önlenebilir niteliktedir. Ayrıca trafik çarpışmalarından kaynaklanan ölüm ve yaralanma olaylarında mağdurlara ve de ailelerine verilen yanıtlar, çarpışma sonucu uygulanan mahkeme kararları genellikle empatiden uzaktır, eksiktir ve çarpışma sonrasında oluşan yaşam ve yaşam kalitesi kaybı karşısında oldukça yetersizdir.

Sizden dileğimiz, “Lütfen her yıl kasım ayının 3. pazarı, trafik terörüne kurban gidenleri hiç olmazsa bir gün için hatırlayın ve bu terörün durması için desteğinizi esirgemeyin! Ulusça çok değerli insanlarımızı kaybetmeye devam ediyoruz.

Cezalar caydırıcı olmalı, herkes kurallara uymalı, uymayanları uyarmalı ve sadece kendimizi değil, etrafımızdakileri de düşünerek kayıpları azaltmalıyız.”

Her yıl Kasım ayının 3. pazarı Trafik Mağdurlarını Anma Günü. Anma Günü,1993 yılından itibaren Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonu FEVR tarafından düzenlenmeye başlandı. 26 Ekim 2005 tarihinden itibaren Dünya Sağlık Örgütünün desteği ile BM tarafından Trafik Mağdurlarını Anma Günü tanındı ve dünya genelinde katılım sağlandı. Türkiye’de 2007 yılından itibaren Trafik Mağdurlarını Anma Günü resmi olarak tanındı.

Çarpıp kaçmak bir kaza değil, bilinçli olarak bir İNSANIN YAŞAM HAKKINA KAST ETMEKTİR!

…………

Bunlar Neyhan Hocamın görüşleri. Biz Neyhan Hoca’yı seviyoruz ve sayıyoruz. Allah kendisinden bir değil bin kere razı olsun.

ÖMER KÜÇÜKKÖK BEY NE DİYOR?

Bu arada Ömer Küçükkök isimli okurumuz bakın ne diyordu “Uğur abi Allah rızası için birde şu fahri trafik müfettişlerine değin sabahın 5’inde emniyet kemeri cezası kesmiş böyle saçmalık ben görmedim itiraz ediyorsun. Ödeyeceksin mahkemeye öyle vereceksin diyorlar. Ne günlere kaldık iyi o zaman gıcık olduğuna yazacak bu adiler bunları denetleyen bir kurum yok mu?”

YETER ARTIK

Ilgın’dan Ramazan Koç isimli dostumuz ise;

“Ilgın halkı MEDAŞ yetkililerinden bir açıklama bekliyor? MEDAŞ özel sektöre devir olduktan sonra hizmeti daha iyi alırız düşüncesinde olan vatandaşlar yanıldıklarını ifade ediyorlar. Ücretteki fazla miktarlardan artık vazgeçtiklerini sayaç okuma, kayıp kaçak bedelini veya ne ad altında alıyorlarsa alsınlar ama hizmeti de kesintisiz versinler diyen vatandaş artık isyan etti.

Ilgın Ilıca mahallesinde ikamet etmekte olan bir grup vatandaş MEDAŞ'ın elektrik kesintilerine isyan etti "yeter artık" diye feryat ediyorlar. Geçtiğimiz günlerde sabah erken saatte kesilen elektriklerin, akşam saat 20. 00 ye kadar gelmediğini belirten vatandaşlar havalar soğuk, akşama kadar kalorifer yakamadıklarını ifade ettiler ve eklediler;

“çok merak ediyoruz kar yokken hizmet böyle! Birde kar yağdığı zaman ne olacak?. Bizim hastamız mı var? Yoksa küçük çocuğumuz mu var? Bu yetkililer hiç düşünmezler mi? Bu kadar uzun süre elektrik kesilir mi? Hadi bir gün kestiniz, ertesin gün sabah neden kestiniz”? Sorusunu MEDAŞ yetkililerine sordular.

Bir diğer şikayette Uçarı Mahallesi’nden geldi.

Uçarı Mahallesi Kazım Karabekir Caddesi’nde oturmakta olan bir vatandaş ise evi caddenin üzerinde olduğunu MEDAŞ'a e-mail yolu ile direk ve sokak aydınlatması için başvuru yaptığını MEDAŞ hiç gelip görmeden uygun değildir diye cevap vermiş.

Akşam gelip görseniz bir uygun mu değil mi?

“Kararınızı sokak köpeklerinin arasında zifiri karanlıkta verseniz” diyerek şikayetlerini bildirdi ve en kısa süre içerisinde yetkililerden gelip görmelerini istedi. Biz sadece Medaş’a olan şikayetlerden iki konuyu dile getirdik vatandaşlar adına konuyu takip edeceğiz.

MEDAŞ bir açıklama yaparsa yaptığı açıklamayı da siz değerli okuyucularımıza ileteceğiz.”…

……….

İyi tatiller

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Mide kainatın merkezidir; beyinden ziyade o düşünüyor ve bizi idare ediyor.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Başkent Hastanesi kavşağında polise ve Mobese’ye rağmen kırmızı ışıkta geçmediğimiz zaman ADAM oluruz

ETİKETLER:

Uğur ÖZTEKE

Uğur ÖZTEKE

Yazarın Diğer Yazıları