Belediyenin üniversite mezunu...

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 17.05.2024 02:07
YAZI
A
Belediyenin üniversite mezunu taşeron işçileri “abi” bekliyor 

Belediye başkalarından yöneticilerine, belediyelerde çalışma şansınızı yakalamış şanslı işçi memur kardeşlerimizden, büyüklerimize (ayrıcalıklılar hariç) önce özür dileyerek bir kez daha bu konuya girmek istiyorum.

Taşeron işçilerin sıkıntılarını zaman zaman köşemize taşırken hep düşünürüm. “Bu yazı kaç kişiyi ilgilendiriyor?” …

Bugünkü yazımız gibi belki konu az sayıda insanımızı ilgilendiriyor olacak. Ancak yeni yerel yönetimler yasası ile daha da iyi anlaşılabileceği gibi mesela şehrin ulaşımından, sağlığına, eğitiminden hava kirliliğine büyük yetki belediyelere geçiyor.

Dolayısıyla da yetki ve sorumluluk başkanları ve belediyenin üst düzey yöneticilerini çok daha etkin hale getiriyor.

İşte durum böyle olunca da belediyelerde yaşanacak küçücük bir sorun büyüyor. Dalga dalga belediye koridorlarından sokağa çıkıyor yani bizim önümüze kadar geliveriyor.

Hafta sonunda çok düzgün ifadelerle açıklanmış, her satırında Başbakana ve Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek’e övgüler düzen ancak satır aralarında da feryatlarını bir kez daha duyurarak zamanın kalmadığına dikkat çeken taşeron işçilerin mektubu vardı. Dahası bu insanlar üniversite mezunları, ekseriyetle de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları idi.

Bu işçi kardeşlerimizin bize gönderdiği mektuptan bazı bölümler şöyle idi;

“Konya belediyelerimizde 10-15 yıldır taşeron elemanı olarak çalışan yüksek okul mezunlarının sıkıntılarının giderilmesi hakkında sizlerinde katkılarını bekliyoruz.

Bilindiği üzere İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının kamu sektöründe çalışabilecek eğitimleri almalarına rağmen ne yazık ki belediyelerde kendilerinden yararlanabilme koşullarının olmaması bölüm mezunlarını mağdur etmektedir.

Kanun gereğince belediyelere teknik sınıfa giren elemanlarla istediği gibi sözleşme imkanı sunulmaktadır. Ancak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları bu kanun kapsamı dışında tutulmuştur.

YÖK’ün kararı ile aynı eğitimi alan bu bölüm mezunlarından sadece iktisat bölümü mezunlarına ekonomist unvanı verildiği için belediyelerde sözleşmeli olarak işe alınmaktadırlar. Hükümetimizin son olarak sözleşmelilere kadro verilmesi ile ilgili çalışmaları sonrasında belediyelerde sözleşme yapma sayısı artmış doğal olarak Konya Büyükşehir Belediyemizin son yapılan meclis toplantısında alınan kararla mevcut taşeron elemanı olarak çalışan ve işe başlama tarihi kimisi 3-5 yıl olmuş kimisi 2 ay olmuş 120 teknik elemanın sözleşmeye geçirilmesi kararı alınmıştır.

Burada İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu yaklaşık 50 kişinin, 5-15 yıldır taşeron elemanı olarak çalışmasına rağmen sözleşme imkanı olmayacaktır.

Bu yaşanan mağduriyetin giderilmesi noktasında yasanın değiştirilmesi ile ilgili 2012 yılı 11. ayında ana muhalefet partisinin komisyonda bekleyen 970 esas numaralı kanun teklifi de meclisten geçmeyecek gibi görünüyor.

Türkiye genelinde belediyelerde uzun süredir hizmet veren tecrübeli lisans mezunlarının sözleşmeye alınması ile ilgili belediyeler başka formüller bulup işe almaktadır.

Son iki yıla kadar ilköğretim mezunu kişilerle maaşları bir tutulan lisans mezunu arkadaşlarımızın; Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek’in desteğiyle maaşlarında iyileştirme yapılmıştır.

Şu anda görev yapmakta olan lisans mezunu arkadaşlarımızın almaya devam ettikleri maaşlarından aynı büroda aynı işi yapan bir memur 2 kat bir teknik eleman 2,5 kat fazla maaş almaktadır. Olsun aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz. Allah bereketini artırsın. Bizlerin sıkıntısı bu arkadaşlarımızdan uzun süredir çalışmaları nedeni ile edinmiş oldukları tecrübelerini kullanmalarına azimle çalışmalarına rağmen, sözleşme veya kadrolarının olmamasından dolayı görevde yükselememesidir. Hükümetimizin sözleşmelilere kadro verilmesi ile ilgili çalışmaları bitince bu sözleşmeye geçen 120 teknik arkadaşlarımızda kadroya geçecek dolayısıyla memur olacaklar.

Bizlerin ortak isteği böyle bir imkan doğmuşken mağduriyetimizin giderilmesidir. Daha önce bizlere destek olan başkanımızdan bir abilik daha yapmasını ve hazirandan önce diğer arkadaşlarımız gibi sözleşmeye almasını istiyoruz.”

***

Biz yine bizim üzerimize düşeni yapmaya çalıştık.

Gerisi büyüklerimizin işi. Zaten bu işlerle biraz ilgilenenler, belediyelere girmek isteyenler, ya da kadro ve biraz daha fazla maaş peşinde olanlar belediyelere kim kimin tarafından alınıyor? Hangi müdürün oğlu ya da yakını KOSKİ’ye mi, yoksa hafif raylı sisteme mi alınıyor? Alınanların kaçı başkanın köylüsü? gibi pek çok şeyi konuşmaya başlamışlar.

Bu sesler bize kadar ulaştı.

Peki biz mi ne yapıyoruz?

Biz de bu isim listelerini çoğaltmaya, yazılacakları daha derli toplu hale getirmeye çalışıyoruz.

Ekmek kavgası çok zor. Allah düşürmesin. Düşenlere de kolaylık versin.

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Mide kainatın merkezidir; beyinden ziyade o düşünüyor ve bizi idare ediyor.

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Eğri büğrü konuşmaktan kurtulduğumuz zaman ADAM oluruz

ETİKETLER:

Uğur ÖZTEKE

Uğur ÖZTEKE

Yazarın Diğer Yazıları