Sağlık memurlarının huzursuzluğu

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 17.05.2024 18:15
YAZI
A
 Birkaç aydır başta Sağlık İl Müdürlüğü olmak üzere, Toplum Sağlığı Merkezleri’nde ne kadar sağlık memuru varsa hemen hemen hepsinin Kamu Hastane Birliklerine bağlı, hastanelere tayinleri çıkıyormuş. Dahası çıkmış bile.

Sağlıkta devlet memuru olan tanıdıklardan son iki üç aydır bir dert yanma dinlerim. Hepsi huzursuz. Hepsi tayinden söz ediyor. “Tayinimiz çıkıyor abi” diyen de en azından 15-20 yıllık memur.

Tabii benim dünya görüşümde de bu demek değildir ki, “10 yıllık memursan memursun. O koltuğa kazık çakmadınız ya. Nerede ihtiyaç varsa oraya gideceksin. Sonuçta emir kulusun” derim. Sonra da sorarım;

Parayı alırken iyi,

Zam beklerken iyi,

Tatil yaparken iyi,

Mesai saati dışında çalıştın fazla mesai alırken iyi,

Yerinden kalktın yumurtalarım soğudu yandım anam haaa.

Var mı böyle bir adalet?

Belki de bu işi yapanlar yani bunun adı rotasyon filan da olabilir böyle bir uygulama var ise hele de bu iş şahsi değilse, yani siyasi bir baskı ya da gözünün üstünde kaşın var diyerekzulüm değilse arkadaş her yere gideceksin.

Ben bunu bilir bunu söylerim.

Haaa AK Partili kalacak, CHP’li, MHP’li, Saadet Partili gidecekse o zamsan biz de sizin yanınızda oluruz.

Yok, iktidarı destekleyen sendikanın üyesi isen oturacakkarşı sendikadan isen gideceksin, ise o zaman da yine biz de sizlerin yanındayız.

Ben bunları söylerken bir baktım ki dert yananların hepsi AK Partili. İşte o zaman işin aslını öğreneyim dedim.

Üç dört hafta önce Konya Sağlık Memurları Derneği Başkanı Sayın Bülent Keskin Bey’le görüştüm.

Bülent Bey’de tayinlerini bekleyen memurlar gibi konuşuyordu. Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığı’nda 7 bin sağlık memuru tayin için yerlerinden oynatılıyormuş. Bu durum çerçevesinde Konya merkezden de 100 civarında sağlık memurunun tayini çıkmış. Aslında sağlıkta yılardır bir personel dağıtım cetveli varmış. Bu standart imiş. Ancak bu kez tayin işinde bu cetvele filan da bakan yokmuş. 112’deki sağlık memurları da bu işten nasiplerini alıyorlarmış. Hatta Bülent Bey’in bize söylediğine göre bu tayin uygulamasından dolayı 6-7 yerde 112 acil istasyonunun bile kapanması söz konusu imiş. Bu sendika yöneticileri durumlarını anlatabilmek adına Sağlık Bakanlığı’nda yetkili bulamıyorlarmış. Randevu dahi alamıyorlarmış.

Yine Bülent Bey’i dinlerken aldığım notlara bakıyorum da mesela bu tayinleri çıkanlar arasında 3 ay önceden tayin olmak isteyenler varmış o zaman bu memurlara “oralar dolu” denmiş ve tayin istek işlemleri yapılmamış. Ama şimdi bu insanların da tayinleri çıkartılıyormuş. İdari yargıya gitmişler.

Çünkü tayinlerin hangi kriterlere göre yapıldığına dair bir bilgi de mevcut değilmiş. Özelleştirilen kurumlarda bile personele tercih hakkı sorulduğu söylenirken şimdi bu insanlara bilgi verilmediği gibi, tercihlerini sormama durumları bu insanların çok ağrına gitmiş.

Yine iddialı bir konu var ki bu tayinlerde büyük çoğunluğu kadro fazlası konumunda da değilmiş. Dolayısıyla yeni atandıkları hastanelere gitmek için görevlerinden ayrıldıkları zaman İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinde sağlık hizmeti, idari ve denetim hizmetleri anlamında büyük sıkıntılar oluşacakmış. Yani, bazı 112 İstasyonlarının kapanma durumu gibi olabilirmiş.

Biz üç dört haftadır gelen şikayetler hep böyle idi. Dahası geçen hafta bazılarının eşleri ile birlikte yeni yerlerine gitmeye başladıklarını bile öğrenmiştik.

Biz sadece bu tanıdık tanımadık dostlarımız adına durumu kamuoyu ile paylaşalım istedik. Karda kışta bu günlerde yeni yerlerine gidenlere de Allah ecir sabır versin diyelim.

MEHMET UĞUR BEY’İN BU HATIRLATMASINI BİRLİKTE OKUYALIM

Dün yazmak istedik ama yerimiz bittiği için sizlerle paylaşamamıştık. İşte sevgili Mehmet UğurBey’in paylaştığı Hz. Hadimi’nin bir nasihati ile yazımızı noktalayalım.

HZ. HADİM’İ EFENDİMİZİN NASİHATI

“Şunlar sana nasihat olarak kâfidir. Bak benim yanımda dünyâ malından bir şey var mı? Dünyâya kıymet verme. Ona ve dünyâ ehline ihtiyacını açma. İhtiyaç gösterirsen, her şeye muhtaç olmaktan kurtulamaz, ömrün boyunca düşkün ve aşağı olursun ve hiçbir şey elde edemezsin. İhtiyacını yalnız Rabbine aç ve daima O'nun emrine uy. İşte o zaman her şey sana muhtâç olur ve her şey hattâ pâdişâhlar senin peşine düşer. Bunlar nasihatların anasıdır, onlarla amel edersen hiç bir şeye muhtâç olmazsın”

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Düşmanınıza zayıf gözükün. Gururlansın.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Arkasından konuştuğumuz insanın yüzüne de konuşabildiğimiz zaman ADAM oluruz

ETİKETLER:

Uğur ÖZTEKE

Uğur ÖZTEKE

Yazarın Diğer Yazıları