Tuvaleti Fransızlara..

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 17.05.2024 04:33
YAZI
A
 Tuvaleti Fransızlara biz öğrettik Şimdi biz tuvaletlere Fransız kaldık

 

Allah’a şükürler olsun dün güne çok çok çok güzel ve de mutlu başladım. Uzaktan yakından herkes arıyordu. Kimi değerli dostum Alper Arıkoğlu gibi saat 9’a gelirken “Günaydın”diyordu. O saatlerde tramvayda olduğum için çok rahat konuşamasam da dertleşiyorduk. Biz daha gazeteye girmeden telefonlar çalmaya devam ediyor dostlarımız bir yandan da hala doğum günümüzü kutluyorlardı.

Bunları yazmaktan ve ifade etmekten utanırım. Ama 4 Kasım bizim doğum günümüzdü. Türkiye’nin dört bir yanından pek çok dost aradı. Öyle ki Selçuk Üniversitesi’nde öğrenci iken maçlardan tanıdığım, günümüzün mühendisi Ertuğrul bile Kars’tan arıyor, “Abi doğum günün kutlu olsun” diyordu. Ama biz Konya’da değildik ki. O gün biz Ankara’da Türkiye Satranç Federasyonu’nun genel kurulu için kulis çalışmaları yapıyorduk.

Gazeteye girdiğim zaman ise en başta sevgili kardeşim, genç hukukçu Tarkan Büyükoktar’ın nazik, bir o kadar da muhteşem çiçeğini masamın üzerinde görüyordum.

Böyle güzel bir günde, esnaf daha dükkânını açmamıştı ki benim değerli, şehir için duyarlı ve hassas abim Hasan Kavuş Bey arıyordu.

Tanımayanlar için küçük bir not düşelim. Hasan abiyi Zafer meydanında 40 yıllık esnaf olarak bilirim. Öte yandan Melikşah Mahallesi’nde oturur ve Evliya Çelebi Camii’nin her şeyidir.

Hani biz Cuma günü Evliya Çelebi Camii’nin kapalı tuvaletini yazmıştık. Yazarken de biliyordum buna en çok Hasan Abi üzülecekti. Nitekim de öyle olmuş. Hasan Abi Konya’da camii tuvaletleri ile öyle şeyler anlattı ki, ben dinlerken utandım. Hasan abinin de anlatırken utandığını ses tonundan ve zaman zaman duraklamasından anlayabiliyordum. Çünkü Hasan abi Tahir Paşa Camii cemaatinden de olduğu için bu camimizin değerli hocası ile birlikte pek çok konuya hakimler.

Bu yüzden de kadınlar tuvaletine iki kadın girdikten sonra tuvaletten bir kadın ile bir erkeğin nasıl çıktığını, arkalarından da bayanlar tuvaletinde bir peruk ile prezervatifin nasıl bulunduğundan tutun her türlü pislik ve ahlaksızlığa kadar işin camii tuvaletlerine uzandığını Müslümanlık adına, insanlık adına utanarak sıkılarak dinliyordum.

Hasan abi bir ara öyle hiddetlendi ki “Biz nasıl insan olduk. Fransızlara bile tuvaleti temizlenmeyi biz öğrettik, şimdi kendi öğrettiklerimizeFransız kalıyoruz. Ben Bozkır’ın bir köyünde doğdum. Ama şimdi Konya’nın göbeğinde tuvaletleri gördükten sonra atalarımın taşla yaprakla yaptığı tahareti çok daha iyi anlıyorum. İnsanlık bitmiş kardeşim. Müslümanlık ise bu halde, temizlik İran’dan değil imandan gelir” diyordu.

Hasan abiye hak veriyordum. Ama sormadan da edemiyordum “Hasan abi rezilliğimize tamam. İnsanlık bitmiş. Ama Konya’da. Meram Yeni Yol gibi eğitim kalitesinin yüksek olduğu bir semtte. Hele hele duvar komşusu Büyükşehir Belediye Başkanı’nın konutu olduğu, Eğitim ve İlahiyat Fakültesi’nin yanındaki camimizin tuvaleti insanlar ahlaksız diye kapalı mı kalacak?...”

Hasan abi bu konuda bize müjde verdi. Büyükşehir Belediyesi Evliya Çelebi Parkı’nın yeni düzenlemesi ile bu tuvalete de bir görevli tayin edecekmiş. Hatta Hasan abi şöyle diyordu “Hatırlıyor musun sen Mevlana’nın oradaki tuvaleti de yazmıştın. Şimdi Büyükşehir orayı, Alaaddin’i, Camlı Köşkü görevlilerle kontrol edebiliyor. Evliya Çelebi’de ihale sonrası böyle olacak”…

Biz Hasan abi ile yarım saat tuvalet konusunu konuştuk. Ama duyarlı bir esnaf, hassas bir Konyalı ve de iyi bir Müslüman olarak Hasan Abi’nin görüşleri ile feyiz almıştık.

OKAY TINKIR GRİBE

YENİK DÜŞMÜŞ

Koskoca Okay Tınkır abimiz de şu günlerde salgın olan gribe yenik düşmüş. Hatta Anıt Hastanesi’nde tedavi altına bile alınmış. “Eyyy koca Okay Tınkır sen de yaşlanıyorsun galiba” derken, kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz…

BAKAN KILIÇ’A VE SAYIN BAYKAN

 İLE EKİBİNE TEŞEKKÜR EDERİZ

Kendimiz ile ilgili güzel gelişmeleri konuşmaktan hele hele böyle duyurmaktan gerçekten utanıyorum. Ama dostlarımız başka kanallardan bilgi sahibi olunca da bize sitem ediyorlar. Bu da nasıl olsa duyulacak. O zaman bizim de bunu yazmamamız olmayacak. Başta Spor Bakanımız Sayın Suat Kılıç ve Genel Müdürümüz Mehmet Baykan ve ekibinin çalışmaları ile Konyalılar çeşitli federasyonlarda görev almaya devam ediyorlar. Konya ve Konyalılar için bu anlamlı çalışma içerisinde bizde pazartesi günü Ankara’da yapılan Türkiye Satranç Federasyonu Genel Kurulu’nda kazanan listede yer aldık. Bu federasyonda biz yalnız değildik. Yıllardır bu federasyonda görev alan Prof. Dr.Yusuf Doğruer hocamız ile birlikte yeni dönem için biz de var olduk. Bu vesile ile Ankara’dan Konya’yı unutmayan bizlere sahip çıkan ve onore eden büyüklerimize bir kez daha huzurlarınızda teşekkür ediyoruz.

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

İnsan özgürlüğe mahkûmdur çünkü bir kere dünyaya atıldı mı, yaptığı her şeyden sorumludur.

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Refüjlerin kaldırıldığı yeni yollarımızda hatalı sollama yapmadığımız zaman ADAM oluruz

ETİKETLER:

Uğur ÖZTEKE

Uğur ÖZTEKE

Yazarın Diğer Yazıları